Posted on

Livsviktig teknologi inom sjukvården

Teknologi har funnits längre än vi tror! När man hör ordet teknologi, tänker man kanske på avancerade robotar eller flygplan som vi har i dagsläget. Teknologi definieras även av läran om hantverk och redan på vikingarnas tid hade man skickliga skeppsingenjörer som byggde tåliga och snabba vikingaskepp. En teknologi som dock inte fanns på den tiden, är de avancerade apparater man använder inom sjukvården idag.

Röntgen som diagnosticerar och räddar liv

I den svenska sjukvården och resten av världen har man utvecklat avancerad teknik som används inom sjukvården och som kan rädda liv. Inom röntgenteknik har man idag kommit långt och man använder inte bara vanligt traditionell slätröntgen. När man har svårt att fastställa en sjukdom eller diagnos med slätröntgen använder man också magnetresonanstomografi (MRT, MRI eller även kallat MR, som ofta används på de stora sjukhusen. På stora sjukhus är dessa maskiner kraftfullare och har en starkare magnet. På de större sjukhusen placeras därför en MRT under jord så att den med sina starka magnetfält inte ska påverka annan medicinsk utrustning på sjukhuset. Patienten får ligga i en tunnel där mekaniken inne i maskinen gör så patientens naturliga magnetiska väteatomer dras åt ett specifikt håll, för att sedan skapa en tydlig bild av den inre fysiologin. Gravida eller de som har magnetisk metall i kroppen får dock inte genomföra denna röntgen. Tack vare MRT, kan man i tidigt stadie upptäcka livshotande diagnoser och tillstånd, eller skador på leder och ligament. Förutom inom sjukvården kan teknik idag även vara uppkopplat till internet och många företag kan erbjuda smarta tekniska tjänster. Ska man starta ett företag eller redan äger ett, kan man behöva hjälp med webbdesign, grafik eller för att bygga ett varumärke. Då kan man anlita en smart och effektiv designbyrå i stockholm för bästa resultat!

Nu har forskare 2021 på Uppsala Universitet skapat en ny babrytande synkrotronröntgen där man med hjälp av ljudvågor kan skapa en tydlig 3D-bild av innerörat. Denna teknik är ovärderlig i behandlingen för patienter med till exempel cochleaimplantat (CI) eller inför avancerade öronoperationer.

Maskiner för hjärta och andning

På alla de större sjukhusen finns det livsviktiga hjärt-lungmaskiner. Denna tekniska uppfinning används inom vissa operationer när patienten är nedsövd. Oftast använder man denna maskin på patienter som genomgår olika typer av hjärtoperationer och då tar hjärt-lungmaskinen tillfälligt över hjärtat och lungornas funktion. Om man istället skulle drabbas av ett svårt virus, eller annan orsak som gör det svårt att andas själv, kan man vårdas i en så kallad respirator. Patienten intuberas med en slang ner till luftstrupen och maskinen hjälper till att andas. Tack vare livsuppehållande och avancerade teknologi inom sjukvården har man möjlighet att rädda många liv varje dag!