Posted on

Mobilen – en kort historik

Sverige hade tidigt planer på en fungerande trådlös telefonering, faktiskt redan vid början av sekelskiftet. Dock fick radiotekniken helt andra uppgifter, inom radio- och telegraftekniken. Men vid mitten på 1950-talet hade Sverige i praktiken det första mobiltelefonsystemet i Europa upprättat i Stockholm, Göteborg och Malmö. Ett annat land som framgångsrikt kommit igång tidigt med mobiltelefonsystemet var USA. Efter andra världskriget hade medelklassen i landet fått tillgång till bilar, tvättmaskiner, TV, dammsugare och allt annat som förknippades med teknisk utveckling i hemmet. USA var landet med framtiden i sikte och låg i framkant på en mängd tekniska områden.

Celltekniken gör framsteg

När radionätet i USA började bli mättat av signaler från telefoni och radiosignaler vid mitten på 1960-talet blev lösningen celltekniken. Därav heter mobilen på engelska och amerikanska just cell phone. I praktiken bygger tekniken på ett finkalibrerat nätverk av mobilsändare – vilka täcker ett mindre område, där varje sådan cell täcker det mindre området. Förflyttar sig användaren av mobilen kommer även signalen följa med och övergå till nästa cell. Med denna teknik kunde systemet öka antalet sändare och därmed kunde systemet hantera ett mycket större antal signaler än tidigare.

Ingenjören Carl-Gösta Åsdal var den svenske pionjären som tog det första rejäla klivet framåt! Han ville skapa ett landsomfattande cellbaserat system i Sverige för mobiltelefoni. Televerket i Sverige förstod att ett samarbete mellan de nordiska länderna var helt avgörande för Åsdals framtidsplaner och år 1981 togs Nordic Mobile Telephone i bruk för första gången. Att kalla dessa tegelstenar till mobiltelefoner bärbara ses idag som skrattretande. De vägde kilon. Dock var de framgångsrika eftersom systemen kunde ”roamas”, vilket fick systemet att fungera mellan olika regioner och länder. De första mobilerna var även ruskigt dyra och kunde kosta uppnått 30.000 kr styck i dagens penningvärde. Idag är mobilerna möjligen både den billigaste och mest använda tekniska pryl som vi använder flitigast varje dag. Slit inte ut den och var rädd om favorittekniken, och surfa in på https://billigamobilskydd.se/ och hitta ditt skyddande skal.

Säg det med ett sms

Idag använder vi sms-meddelanden dagligen men ingen kunde någonsin ha förutspått succén med sms. Den numera avlidne finländske ingenjören Matti Makkonnen spånade tillsammans med två kollegor efter ett par öl och en pizza fram en idé om sms, året var 1982. När deras tanke om att sända korta meddelande till varandra genom mobilen först skedde 1992 i England var meddelandet lika självklart som tomten på julafton: ”Merry Christmas”. Idag skickas det hundratusentals sms över hela världen varje sekund. Idag används mobilen till foto, musik, läsning av nyheter, kalender, mail, etc. Användningsområdena är många och mobila, kanske är det därför mobilen blivit allas vår tekniska älsklingspryl?