Posted on

Teknik och textil

Teknik behöver inte bara handla om datorer, system och digitala lösningar. Tvärtom kan tekniken även spela en stor betydelse inom andra områden. Ett exempel är olika typer av textiltillverkning där smart och avancerad teknik blivit en het trend.

Här berättar vi mer om teknikens roll inom textilbranschen – häng med!

Smart textil – trendigt

Kläder, skor och accessoarer är viktiga inslag på modeagendan där trenderna både kommer och går inför varje ny säsong. På senare år har dock tekniken fått en allt viktigare roll när det gäller design och produktion. Vi bor i smarta hem, men vi köper dessutom allt mer tekniska textilprodukter.

Sporttrenden har varit starkt påtaglig under flera år och numer skapar till och med de klassiska modehusen sportinspirerade kreationer. Träning och aktiv livsstil går på många sätt hand i hand med tekniska material. Något som bidragit till ett allt större fokus hos varumärken och designers att tillverka tekniska modeplagg, smarta accessoarer och tillbehör. Allt från sneakers i tekniskt avancerade material till en praktisk ryggsäck med tryck som är helt anpassad till användarens smarta vardag. Det handlar kort och gott om en ihållande trend inom textilbranschen som syftar till att göra modet mer hållbart och funktionellt.

Hållbarhet och teknik

Textilbranschen hör till en av de stora bovarna när det gäller utsläpp och det hållbara modet har därför blivit något fler strävar efter. Helt enkelt att skapa en mer miljövänlig process för att designa, tillverka samt transportera kläder, skor och accessoarer. Enligt Unctad (FN:s handelsorgan) står klädindustrin för större utsläpp än både flyg- och sjötrafik.

Ovan nämnda faktum är en starkt bidragande faktor till att tekniken idag spelar en viktig roll inom textilbranschen. Tack vare smart teknik och hållbara lösningar skapas allt bättre förutsättningar till mer gröna och miljöriktiga trender. Ju mer den smarta tekniken utvecklas för till exempel hemmet, desto större är chansen att den även gynnar andra områden så som just textilindustrin!