Posted on

Teknologin möjliggör smart elförbrukning

El kostar pengar och en hög elförbrukning är dålig för miljön. Men teknologin har gjort det möjligt att på ett smart sätt spara el. På https://tibber.com/se/ kan du ta del av hur du gör för att få kontroll över din el. Tibber är det digitala elbolaget som har utvecklat en teknik som gör det möjligt för dig att köpa förnybar el direkt från de lokala elproducenterna. Du kan ha full kontroll över din elförbrukning genom en bra app. Företaget tjänar inga pengar på att sälja mycket el till dig så de strävar efter att ge dig verktyg och de insikter du behöver för att kunna sänka din elförbrukning. Varje kWh räknas faktiskt och tillsammans kan alla bidra till ett bättre klimat. I appen kan du kolla upp delar av ditt hem för att göra det smart. De smarta algoritmerna hjälper dig dessutom att kontrollera allt från elbilsladdningen till uppvärmningen. All el kommer från svensk vatten- och vindkraft eller från solceller.

Köp prylar som är energisnåla

Men det går inte att komma ifrån att den grönaste, smartaste och billigaste elen är den som du faktiskt inte förbrukar. Alla är vinnare på att bli mer elsmart. När du förstår och har kontroll över din elförbrukning kan du göra aktiva val. Din vardag påverkar hur mycket el som du förbrukar. Försök att först ta reda på vad du använder elen till, då kommer det att bli lättare att spara på rätt ställe. Med enkel mätutrustning kan du exempelvis se hur mycket dina hushållsapparater drar. Det finns väldigt många saker som du kan göra för att minska din elförbrukning. Gammal elektronik kan dra mycket ström i stand by läge. När du ska köpa nya vitvaror eller elektronik kan du kolla efterenergimärkning. Det är värt att investera i energisnåla prylar.

Saker du kan göra i hemmet för att minska elförbrukningen

Att hålla rätt temperatur i kyl och frys är en annan bra sak att göra för att spara el. Det ska helst vara minus 18 grader i frysen och 6 grader i kylen. Att fylla både tvättmaskinen och diskmaskinen är bra för att maximera varje körning. Att hänga tvätten att torka är mycket bättre än att köra torktumlaren. Om du har golvvärme kan du spara energi men det gäller bara om du har bra isolering under värmeslingorna. Varmare golv kan göra att du kan sänka inomhustemperaturen. Tänk på att inte lägga mattor på golv där du har golvvärme, det hindrar värmen från att stiga.

Tekniken gör det möjligt att spara på elen

Att ta vara på teknologin som finns idag för att spara på din el är en väldigt bra idé. Både miljön och din plånbok kommer att tacka dig för att du gör en ansträngning. Dessutom är det saker som inte kommer att beröra dig alls i vardagen. Du kommer inte att tänka på exempelvis temperaturen i kylen.